Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εκτενής συζήτηση για την άνοδο της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Αμυνταίου της 19.05.2015(BINTEO)

 Η συνεχόμενη άνοδος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας αποτέλεσε για μια ακόμη φορά αντικείμενο γόνιμης αντιπαράθεσης  και στη 10η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου της 19ης Μαΐου 2015.
Στη συζήτηση ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα όπως:

·         Το κλείσιμο του θυροφράγματος της Άρνισσας από τον βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη, ήταν αυθαίρετη ενέργεια.
·         Η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης της Βεγορίτιδας απειλεί να καταστρέψει  και τον νέο αγωγό λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά και τις ίδιες τις  εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.
·          Οι αγροτικές εκτάσεις που είχαν αποκαλυφθεί κατά την περίοδο της πτώσης της στάθμης της λίμνης και είχαν διανεμηθεί οριστικά στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Παντελεήμονα και Βεγόρας, στους μεν κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα παραχωρήθηκαν  για προσωρινή εκμετάλλευση, στους δε κατοίκους της Βεγόρας δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση από την παρέμβαση αγρότη στη συζήτηση, με την επέμβαση όμως των  ψυχραιμότερων, τα πράγματα ηρέμησαν και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά.

Με την προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή για την σταθεροποίηση της στάθμης τη λίμνης όπως και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες που κατέχουν νόμιμα αγροτικές εκτάσεις-κήρυξη της παρόχθιας περιοχής της λίμνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- παραβλέπεται ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Οι πολλές  βροχές δεν είναι κανόνας στην περιοχή μας, αντίθετα υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας  που κατεβάζουν συχνά τη  στάθμη της Βεγορίτιδας, όπως έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν το υψόμετρο  της στάθμης έφθασε τα 504 μέτρα.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι και οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμόσουν την εκμετάλλευση των καλλιεργειών τους, διαχειριζόμενοι τα υπόγεια νερά με φειδώ, διότι αυτά είναι συνδεδεμένα με την λίμνη. Δεν μιλά κανείς για την στάγδην άρδευση, η οποία σημαίνει πολύ λιγότερη κατανάλωση νερού, άρα προστασία του υδάτινου πλούτου.
Θα πρέπει λοιπόν η πολυδιαφημιζόμενη και ευρισκόμενη στα σκαριά επιτροπή διαχείρισης των υδάτων των λιμνών να λάβει  υπόψη της και την ανεξέλεγκτη   σπατάλη των υπόγειων υδάτων. 
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα αυτό.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.